Пай Старк

на2на3
90 минути
4 порции

Richard Fox прави Пай Старк в пивоварна.

Пай Старк е сготвен за първи път за Бран Строителя. Характерната му форма е търсен образ на кръглите кули на Уинтърфел. Старк обичат старата рецепта и не пропускат да я сервират!

съставки

600 г овнешка кайма

¼ ч.л. индийско орехче

5 с.л. сос грейви

сол и бял пипер

½ ч.л. сол

120 г свинска мас

360 г обикновено брашно

1 яйчен жълтък, за глазура

метод

Загрейте фурната до 200°С, постелете тава с хартия за печене.

За плънката, смесете каймата и соса грейви в купа, подправете с индийско орехче, сол и пипер. Разделете сместа на четири и оформете топки. Сложете в хладилник докато правите тестото.

За тестото, кипнете в тенджера 160 мл вода, добавете маста и щипка сол. Сложете брашното в купа за смесване. Излейте горещата течност върху брашното и разбъркайте добре с лъжица. След като изстине достатъчно, изсипете върху набрашнена повърхност и месете докато получите гладко тесто.

Отрежете една четвърт от тестото и оставете настрана. Разделете останалото тесто на четири еднакви по размер топки. Разточете всяка топка на кръг, диаметър около 18 см, дебелина около 5 мм. Разточете останалото тестото и изрежете четири кръгли капака, диаметър 10 см.

Оформете всеки кръг тесто в кошничка, с помощта на чаша или кръгла форма. Поставете по една топка плънка във всяка кошничка. Отгоре поставете капаците и запечатайте краищата с пръсти.

Поставете пайовете в тавата за печене и направете дупка в центъра на всеки. Намажете отгоре с разбит яйчен жълтък и ги оставете в хладилника за 30 минути. Печете 35-40 минути, или до златисто-кафяво. Поднасете горещи.

Вдъхновено от тази рецепта

OTAGO POLYTECHNIC преподават традиционния Пай Старк.

Пай Старк от Lottie Sprinkle.