Бананов хляб

Банановият хляб е сладкиш с голяма популярност. Приготвя се лесно и е много вкусен както прясно изпечен, така и препечен в тостер.

 

 

 

 Whitney

 

 

Рецептите за бананов хляб започват да стават популярни в САЩ през 1930те, заедно с полуляризирането на сода бикарбонат и бакпулвер като набухватели. Първите рецепти са създадени или от някой, който не е искал да изхвърли презрели банани, или от някой, който много е искал да продава сода бикарбонат.

 

PJ Hamel от King Arthur Flour намира и изпича рецепти за бананов хляб от всяко десетилетие на 20 век в САЩ, започвайки с 1930те. Рецептата от 1930те дава груба консистенция заради триците, които са добавени като пълнител към тестото.  Рецептата от 1940те също загатва бедност - 1 яйце, суроватка и липса на подправки. През 1950те банановият хляб става голям, подходящ за големи семейства, но с малко захар, малко банани и без подправки. През 1960те и 70те в рецептите започват да се появяват ванилия, бадеми, портокал, индийско орехче и кафе. Банановият хляб става тъмен от кафявата захар, плътен и вкусен. 1980те не внасят много нови моменти, но 1990те предлагат добре балансирана рецепта за бананов хляб, подправен с канела и индийско орехче. Рецептите от 21 век усъвършенстват предходните като намалят размера, увеличават количеството банани и добавят кафява захар, мед и сладко за по-богат вкус.

 

Съвременните рецепти за бананов хляб са вкусни и лесни. Най-важното е да се използват много добре узрели банани. Мокрите съставки включват яйце, масло, захар; сухите - брашно и бакпулвер.  Приготвянето е лесно, тестото може да забърка на ръка в 1 единствена купа. Най-честите допълнителни съставки, който се съчетават много добре с банан, са шоколадови парченца и орехи.  

 

Видът тесто, използван в банановия хляб, позволява много лесно рецептата да се превърне във веган вариант. Веган рецептите включват растително мляко - бадемово или соево, бадемово масло, кленов сироп... Могат да бъдат използвани и брашна различни от пшенично.

 

 

Виж рецепти за бананов хляб