Червената Жена

Червената Жена

 

Мелисандре мрази варена храна, защото ѝ напомня за годините, които прекара в робство.


Никой не си играе да задушава храната на робите, нито да им прави барбекю или дори да им опържи картофи. Робите не получават торта. Нито сладолед. Получават супа от сезонни зеленчуци с малко боб или нахут хвърлен в нея за евтини протеини. А в неделя сутрин...


Години по-късно, когато вече се беше устроила в Бурен Край като личната пророчица на крал Станис и можеше да хапва колкото Пилешки Гърди на Грил си поиска, Мелисандре още се будеше с писъци при спомена за неделя сутрин. Нощта е тъмна и пълна с овесена каша!


По странно стечение на обстоятелствата, точно овесената каша обърна из основи живота на Мелисандре. По това време беше на 12 години, дежурна в кухнята на робите, в 5 часа сутринта. Позяпа разсеяно как сивкавата субстанция, която робите щяха да закусват, бълбука безрадостно в казана и реши да не я разбърква още. После, само да си намери занимание, погледна в огъня.

Господарят на Светлината погледна в нея.


Там и тогава Мелисандре направи първото си пророчество—след три дни три от хамбарите с царевица на господаря ѝ щяха да се замозапалят.


Четири дни по-късно, поопърлена и с аромат на пуканки в косата, Мелисандре беше подарена на местния храм на Господаря на Светлината. Тръгна и никога не погледна назад.


Във всеки храм на Господаря на Светлината барбекюто е не просто призвание, ами и начин на живот. Мелисандре го прегърна с цялото си пламнало сърце. Където и да идеше да разпространява огъня на вярата, събираше местни рецепти за подправки, сосове, маринати и интересни неща, които могат да се метнат на скарата. Сама изобрети рецептата за Портокал на Скара, за да докаже, че каквото и да казват хората десерт на барбекю може и трябва да има.


Една рецепта обаче не позволява да се измъкнеш от нея с печене. Тя й беше дадена, заедно с рубинената й огърлица от бивш любовник,  отдавна изпече..ъъъ забравен. Възкресяващото Чили!


Един Господар на Светлината знае как се е добрала до съставките в Касъл Блак, но тази вечер ще го сготви.